Лекція Андрія Гречила «Муніципальна геральдика України: Від міст на магдебурзькому праві до ОТГ» (26.02.2020)

Андрій Гречило

Муніципальна геральдика України:

Від міст на магдебурзькому праві до ОТГ

tom-4-211-4a.jpg


Лекція Андрія Гречила «Муніципальна геральдика України: Від міст на магдебурзькому праві до ОТГ»

Дата і час: 26.02.2020, 14 00-15 30

Локація: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка (Львів, вул. Драгоманова, 5), аудиторія Комфортний простір

Організатори:

  • Інтердисциплінарні студії «Per Aspera»
  • Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка

Анонс:

Поява перших в українських землях знаків, які мали зміст гербів, відома з початку ХІV ст. у Галицько-Волинській державі. Вона пов’язана із виникненням міських громад, що були наділені певними самоврядними функціями. На цей час має припадати і початок геральдичного оформлення міських знаків, що здійснювався за зразком земельних та приватних гербів.

Поширення традиції міської геральдики в ХІV-ХVІІІ ст. спричинене становленням українських феодальних міст та отриманням ними самоуправління на магдебурзькому праві. Герб виступав своєрідним символом автономії міста, він мав підкреслювати його незалежність від феодальної сваволі.

Період кінця ХVІІІ – першої половини ХХ ст. характеризується спробами системного регулювання міської геральдики, посилюється політико-ідеологічна функція герба, він поступово втрачає своє первісне юридичне значення як символ автономії міста та стає знаряддям пропаганди сильної державної влади.

Політичні зміни та масове зростання зацікавлення міською геральдикою в 60-і рр. ХХ ст. дали поштовх до подальшого розвитку герботворення. Однак нова радянська емблематика 60-80-х рр. мала виключно ідеологічно-пропагандистський характер, що спричинило певну одноманітність і невиразність нових міських знаків. Процес її розвитку був децентралізованим, неврегульованим та стихійним.

З відновленням Української Державності та розвитком системи місцевого самоврядування проблема міської геральдики перетворюється поступово на юридичну необхідність. Цивілізований шлях її розв’язання можливий при регульованому єдиному системному підході.

Лектор:

55698491_10213054585111696_1722516317895917568_n.jpg

Андрій Гречило, доктор історичних наук, президент Українського геральдичного товариства (Ukrainian Heraldry Society), науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України (М. S. Hrushevsky Institute of Ukrainian Archeography and Source Studies), член Комісії державних нагород і геральдики при Президентові України та Міжнародної Академії Геральдики, співавтор Малого державного герба України, автор понад 1000 гербів та прапорів багатьох областей, районів, міст і сіл України, навчальних закладів.


 

Залишити коментар